Transporter och frakt – att tänka på

Att ha ett tillverkande företag är allt annat än enkelt och när det kommer till transporter och frakt är det viktigt att göra rätt. Att boka transport och leta upp den bästa firman för detta samt att hålla logistiken flytande, kräver noggrann planering. Samtidigt får inte tullhantering och fakturor och inte minst miljötänket hamna i skymundan. Här kan du läsa om vad ett företag bör tänka på vid transportbokning.

Bland de viktigaste faktorerna när en verksamhet bokar transport är att hitta billig frakt för företag för att få ned kostnaderna. Men idag är det också essentiellt att ta hänsyn till miljöaspekten – många kunder ryggar baklänges för verksamheter som inte står upp för miljön. Transportbokning innefattar annars många faktorer att ta hänsyn till.

Miljövänlig transport

Allt fler företag väljer att lägga de där extra slantarna på en aningen dyrare transport men som anses hållbar och miljövänlig. På bara 4 år ökade siffran från 3 % ända upp till 21 % och det finns ingen som tyder på att det kommer avta. Dock har det framkommit att den viktigaste och avgörande faktorn för om ett företag bokar en viss transportfirma eller inte, handlar om priset för de allra flesta företag än så länge.

Val av rätt transportfirma

Numera tävlar inte bara DHL och DB Schenker om transporterna, utan det har startats alla möjliga alternativ till dessa jättar eftersom e-handeln har utökat markant. Hur du som företag väljer rätt transportfirma kan ha stort inflytande på resten av din verksamhet, så det gäller att välja rätt. Som kund har du rätt att ställa krav men du bör också följa upp dem genom att kontrollera transportföretagets F-skatt i Sverige och se om det följer den gemensamma EU-lagstiftningen. Se också över uppgifter som huruvida de håller tider och hur deras interna policy ser ut beträffande behandling av anställda, säkerhet, förmåga att hantera ömtåligt gods och så vidare.

Bokning av transporter

Vid bokning finns det många ärenden att göra innan lastbilen ger sig av med ditt gods. Har du de rätta dokumenten vad gäller import eller export? Har du tecknat en separat varuförsäkring? Har du förpackat eventuellt farligt gods på rätt sätt och enligt föreskrifterna, samt etiketterat det? Har du tänkt på mått och vikt? Stort gods kan nämligen kosta betydligt mer på grund av skrymmevikt. Transport innefattar således en hel administration som bör följas till punkt och pricka.