Hur man överlever bilsemestern

Mil efter mil av väg som sträcker ut sig framför en är en romantisk tanke. Men ofta roligare i teorin än i praktiken. Hur överlever man de långsamma restimmarna under en bilsemester?

Nu menar jag inte att köra försiktigt och hålla ögonen på vägen. Utan att överhuvudtaget hålla ögonen öppna. Inte att oroa sig över mekaniska problem, utan över passagerarnas välbefinnande. Visst – bilens batteri är viktigt, men det är ditt också.

Är vi framme snart?

Det finns en mängd lekar som är möjliga i stillasittande tillstånd. Tjugo frågor – då en av deltagarna tänker på en hemlig person och de andra får ställa tjugo ja- och nej-frågor för att försöka lista ut vem det är. Färgleken – då ni väljer en varsin färg och sedan räknar bilarna ni möter. Den med flest bilar i sin färg vinner. Öva på geografin med stadsleken – då deltagarna turas om att namnge städer som börjar på samma bokstav som den innan slutade på. Eller testa er fantasi med bilhistorier – hitta på berättelser som människorna i bilarna ni passerar: vilka är de? Och var är de på väg?

Till sist får ni kanske nog av lekar och aktivitet. Samtalsämnena torkar ut. Och när utsikten genom fönstret blivit tröttsam kan det vara skönt att vila ögonen på något annat. Den nya skärmteknologin är en gudsskänk under bilresan. Och att ladda sin laptop eller iPad med ett antal bra filmer en oslagbar idé.

Men vilka filmer ska man se under en bilresa? Filmer om människor som också befinner sig på en bilresa – såklart! Tittandet får en fantastisk metanivå, och hjälper dig att få perspektiv på egna eventuella missöden under resan. Några klassiska filmer som utspelar sig ute på vägarna är: Easy Rider (1969), National Lampoon’s Vacation (1983), Thelma & Louise (1991) och Little Miss Sunshine (2006).

Med dessa tips kommer undviker ni förhoppningsvis den här typen av nervösa sammanbrott: