Enheter med GPS

GPS utvecklades ursprungligen för den amerikanska militären, men redan innan systemet var färdigt beslutades att det även skulle göras tillgängligt för allmänheten och för kommersiella aktörer. Idag används GPS inom ett stort antal områden, tack vare att det går att använda systemet i många olika enheter. 

Genom att positionera enheten i relation till de satelliter som ingår i systemet kan en GPS-enhet bestämma sin egen longitud och latitud. En del enheter beräknar också höjd över havet, men GPS är inte ett särskilt tillförlitligt system för denna typ av beräkningar. Inom luftfart och andra sammanhang där det är nödvändigt att fastställa sin höjd exakt används därför andra tekniker, även om GPS på många sätt har underlättat för piloter och flygledare.

 Olika typer av mottagare

GPS-mottagare finns idag av flera olika typer. Det finns specialiserade mottagare, som kan monteras i en bil eller båt, eller på ett cykelstyre. Med hjälp av dessa enheter kan man exempelvis få köranvisningar i bilen eller uppgifter om vilka på vilka vägar det oftast uppstår köer. Det finns även moduler av plug in-typ, som kan anslutas till en dator eller surfplatta, med kabel eller via bluetooth. En annan typ av enklare mottagare byggs ofta in i klockor och cykeldatorer. Med en sådan mottagare kan man logga sin löprunda, cykeltur eller liknande. Dessa enheter mäter ofta saker som puls och hastighet, vilket uppskattas av motionärer.

 

Mottagare för GPS är också inbyggda i många smartphones och digitalkameror. Därmed går det att använda telefonerna för att orientera sig på nya platser, med hjälp av tjänster som Google Maps, Apple Maps eller Open Street Map. Dessutom går det att sortera bilder, vare sig de är tagna med smartphone eller med digitalkamera, efter var de togs. En stor fördel är att denna funktionalitet inte är beroende av anslutning till mobilnätet eller det trådlösa nätverket. En turist som befinner sig utomlands behöver alltså inte köpa ett SIM-kort för att navigera rätt i en stad. Det är dock inte alla karttjänster som enbart förlitar sig på GPS, så det gäller att kolla upp detta innan man ger sig av.