Därför är extraljus bra vid mörkerkörning

När du är ute och kör bil när höstmörkret sänker sig kommer du att tacka dig själv för att du monterat extraljus på bilen. Extraljus ger en bättre ljusbild vilket gör att du kan upptäcka faror och hinder tidigare. Dagens extraljus är välutvecklade och det finns många modeller att välja mellan.

Att ha extraljus på bilen är i princip alltid bra att ha, speciellt när du kör i mörker. Ibland räcker inte helljuset på bilen till för att du ska kunna köra på ett säkert sätt. Det är inget nytt att installera extraljus på bilen, det har folk gjort sedan bilen uppfanns. Men tekniken har utvecklats väldigt mycket och gjort att det finns många bra extraljus till bilen nuförtiden. Det finns extraljus från flera tillverkare i olika utföranden och modeller. Det är viktigt att du väljer extraljus som passar till din bil. Sedan är det alltid en fördel om extraljusen är snygga på din bil. Funktionen är alltid det som ska komma i första hand men sedan är bilens utseende viktigt. Försök att hitta extraljus som lyfter bilens helhetsintryck.

Fördelar med extraljus:

  • Ger bra ljus vid mörkerkörning.
  • Hinder kan upptäckas tidigare.
  • Du kan påverka ljusbilden med antal monterade ljus.

Ljusbilden variera beroende på lyktorna

Ljusbilden som extraljus ger kan delas in i två olika kategorier. Antingen är ljusbilden bred och lång eller smal och lång. Du kan själv laborera fram rätt ljusbild genom att välja antal lyktor. Det vanligaste är att ha 2-3 ljus. Du kan välja stora och små extraljus. I regel brukar större lyktor ge ett bättre ljus men nu när tekniken har utvecklats kan små lyktor ge en minst lika bra ljusbild.

Montering av extraljus

Det enklaste sättet för att få extraljusen på plats är att lämna in bilen på en verkstad som kan fixa det åt dig. Då vet du att det blir bra gjort och all el kopplas som det ska. Det tar inte lång stund för ett proffs att montera extraljus på bilen. Du kan såklart montera extraljusen själv om du känner att du har kunskapen som krävs. Om du monterar dem själv ska du verkligen tänka på att de sitter fast ordentligt. Du behöver även justera extraljusen för att ljuset ska falla på vägbanan på bästa sätt.